RHD-2

Eind 2015 is er bij konijnen een nieuw dodelijk virus opgedoken. Het is het virus RHD-2. Virale Hemorrhagische diarree (RHD-1) is een virusziekte die we al kennen bij konijnen, maar dit nieuwe virus is een variant op deze ziekte.
Konijnen krijgen (acute) benauwdheid, koorts, bloedingen en zenuwverschijnselen vlak voordat het konijn overlijdt. Daarnaast kan bij RHD-2 een meer chronisch ziektebeeld gezien worden waarbij het konijn gedurende langere periode algemeen ziek kan zijn.  Maar vaak is het lastig te zien bij konijnen met deze ziekte totdat ze ernstig ziek worden en vrijwel meteen daarna sterven.

Het nieuwe virus lijkt veel op de RHD-1 maar het vaccin dat we hiervoor gebruiken beschermt niet tegen RHD-2. Er is een nieuw vaccin gemaakt tegen het RHD-2 virus.
Inmiddels hebben we dit nieuwe vaccin ook in huis en kunnen we uw konijn dus beschermen tegen zowel RHD-1 als RHD-2.

Het voorjaar is de beste tijd om weer alle konijnen te vaccineren tegen de dodelijke virusziekten Myxomatose en RHD-1... En nu ook dus tegen RHD-2.

Voor de duidelijkheid zetten we hieronder  de verschillende entingen en belangrijke informatie onder elkaar.
- Voor Myxomatose en RHD-1 is 1 keer per jaar vaccineren afdoende. 
- Voor de nieuwe virusziekte RHD-2 moeten we het konijn, in het eerste jaar, 2 keer vaccineren met een tussenpose van 6 weken om zo een goede bescherming tegen het virus op te bouwen. Dit noemen we ’boosteren’. Momenteel zijn ze een vaccin aan het uitwerken waarbij je niet hoeft te boosteren, dan ben je met 1 vaccinatie tegen RHD-2 klaar. Zolang dat nog niet te bestellen is moeten we het in 2-etappes toedienen.
- De RHD-2 enting kan niet tegelijk gegeven worden met de andere vaccinaties.
- Dat betekent dat er 3 aparte afspraken gemaakt moeten worden om uw konijn te beschermen tegen deze dodelijke virusziekten.


Voor meer informatie over de nieuwe dodelijke konijnenziekte op de website van de Universiteit: https://www.diergeneeskunde.nl/nieuws/2015/12/08/sterfte-onder-konijnen-door-vhd/